malayusibat
yläbanneri
Etusivu Pekiti-Tirsia Jkl Pekiti-Tirsia Kali Linkit
Sibat

Malayu Sibat (Keihäs)

Malayu Sibat (toiselta nimeltään Bankaw) on pitkä esim. 220cm keihäs, jonka toinen pää on teroitettu, tai siinä on metallinen kärki. Materiaaleina on käytetty rottinkia, bambua tai kovaa jalopuuta. Alun perin keihästä on käytetty aseena hyökkääviä toisia heimoja vastaan ja myös villisikojen, käärmeiden, ym. eläinten metsästykseen. Näin ollen Pekiti-Tirsiassa sibat tekniikat koostuvatkin taistelu ja metsästys tekniikoista.

Sibat on ulottuva ase jota pääasiassa käytetään pitkältä etäisyydeltä ensisijaisena (primary) aseena. Lähietäisyydelle tultaessa toisena (secondary) aseena on mahdollisesti veitsi.

Sibatilla harjoittelu näyttää sinulle jalkatyön strategiaa, kehittää vartalon käyttöä, molempien käsien yhdenaikaista hallintaa ja voimaa. - Jos olet vahva, sibat tekee sinusta vieläkin vahvemman.

Pekiti-Tirsiassa sibat -tekniikat/tyyli määräytyy sen mukaan minkä pituista ja painoista keihästä käyttää. Esim. omaa pituutta lyhyempi sibat soveltuu hyvin nopeiden pyöreiden liikkeiden tekemisen, toisin kun paljon käyttäjäänsä pitempi, raskas, voimaa tuottava sibat.

Sibatilla harjoittelu opettaa pitkien eri pituisten keppien, keihäiden ja miekkojen lisäksi myös ymmärtämään muiden pitkien aseiden, kuten kiväärin ja pistimen, käyttöä. Liikeradat ja niistä saatu voima toimivat myös samaa ideaa käyttäen aseettomanakin, niin aseellista kuin aseetonta hyökkääjää vastaan toimittaessa.
Pekiti-Tirsiassa näin ollen harjoitellaan myös aseettomia sibat sovelluksia.